top of page

​Localitatea  Ion Creanga este atestată documentar de mai bine de 600 de ani a fost  formată din două  sate Brătianu ÅŸi BrăteÅŸti
     Primele informaÅ£ii orale vorbesc despre existenÅ£a a două ÅŸcoli în satele BrăteÅŸti ÅŸi Brăteanu  . Åžcolile au luat fiinţă odată cu organizarea învăţământului prin Legea instrucÅ£iunii publice din 25.11.1864 , înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza  .
 
  Åžcoala din satul BrăteÅŸti a luat fiinţă ÅŸi a funcÅ£ionat mai întâi în chiliile călugărilor ( în satul BrăteÅŸti existând un schit de călugări in subordinea Mănăstirii Secu  ) , iar  în satul Brăteanu ÅŸcoala a funcÅ£ionat în casele mai multor familii  până când  cele două sate Brăteanu ÅŸi BrăteÅŸti s-au unit iar noul sat format s-a numit Bratianu.  In anul 1965 prin unirea comunei Bratianu  cu fosta comuna AvereÅŸti localitatea a primit denumirea de Ion Creangă

​

ÃŽn anul 1870 s-a construit un local mic cu două săli de clasă  ( pe terenul  schitului mănăstirii ) cu câte 20 elevi , iar în 1912 a fost construit un local de ÅŸcoală cu patru săli de clasă ÅŸi cancelarie , pe un teren propriu , cu casă de locuit pentru director , iar mai târziu un alt local de ÅŸcoală , cu două clase, clădiri  care nu mai există în acest moment.

            In anul 1960 s-a construit un nou local de ÅŸcoală cu cinci săli de clasă ,(localul în care ne aflăm acum) clădire la care s-a mai adăugat trei săli în anul 1969 , ce a fost reabilitat între anii 2006-2008 printr-un program finanÅ£at de banca mondială.                                                                                                                                                                                                   

    ÃŽntre anii 1976- 1978  în curtea acestei ÅŸcoli s-a construit un local de ÅŸcoală cu etaj , având opt săli de clasă, ÃŽntre  anii 2004 -2007, s-a construit o sală de sport în suprafaţă de 465 mp   cu toate dotările necesare din fondurile proprii ale primăriei Ion Creangă  , între anii 2007-  2009 s-a construit un nou corp de clădire cu cinci săli de clasă ,  cu sprijinul ISJ  NeamÅ£ ÅŸi MECTS . In anul ÅŸcolar 2011- 2012 ,datorită scăderii populaÅ£iei ÅŸcolare  (sub 200 de elevi ), Åžcoala AvereÅŸti devine structura a Åžcolii Ion Creangă. ÃŽn prezent Åžcoala Ion Creanga are trei structuri după cum urmează: Åžcoala gimnaziala Averesti , Åžcoala primara Stejaru, Åžcoala  primara Recea .

     

Despre Noi

bottom of page